Günümüz dünyasında karizmatik ve dinamik liderlik birçok spor branşlarında önemli rol görevi üstelenir. Liderlik vasfı inkar edilemez düzeyde kollektif ve uyum düzeyi yüksek bir hedef içeriğini barındırır. Ayrıca farklı özelliklere sahip bir gruba planlı bir şekilde liderlik edebilme sanatıdır da diyebiliriz.

Lider olabilme özelliğinin içeriğinde mantık olabileceği gibi duygusallıkta bulunabilir. İyi bir liderlik özelliği gösterebilmek dışarıdan gelen tehditlere ve fırsatlara karşı farkında olabilmenin yanı sıra takımı ya da ekibinin güçlü veya zayıf yönlerini de bilmesi gerekir.  Spor dünyasında liderlik vasfının rolü misyonun gerçekleşmesinde kritik bir öneme sahiptir. Güçlü bir liderlik özelliği özellikle takım sporlarında antrenörü tarafından belirlenmiş bir hedef doğrultusunda takımını bir arada tutabilme özelliğine sahip yapıda olması gerekir.

Temelden liderlik edebilen güçlü bir lider, takım arkadaşlarını da birçok farklı yönden etkileyebilir. Takımının motivasyonunu, güvenini ve moralini artırabilir, takımını başarıya götürebilmesinde inanılmaz zaferler elde edebilmelerinde sayılı oranda kanıtları da vardır.   

Aslında daha detaylı olarak incelersek liderlik vasfı her türlü alınabilecek kararları kontrol edebilme düzeyine sahip ve takımın nabzına göre de hareket edebilme gibi bir konu hakkında başarıya inandırma etkisine hakimdirler. Liderler hızlı ve doğru karar verebilmeyi sağlayıp her zaman başarıya odaklı ilerlerler.     

Herhangi bir liderin başarılı olabilmesi kendini ifade edip ekibine sözünü geçirebilmesi için dört bileşen arasında bir denge bağı oluşturması gerekir. Liderin nitelikleri, liderin tarzı, var olduğu takımının özelliklerini bilmesi ve durumsal faktörler olarak gösterilir. Bu alanda bazı yazarlar liderlik vasfının özelliklerini şu şekilde özetlemektedir.

İyimserlik 

Kalıcılık 

Sorunları analiz edip düzelten

Başkalarına güvenen 

Takım arkadaşlarına değer verip onlara yardımseverlik gösteren

İletişim düzeyini hep pozitif yönde ilerletebilen 

Oto kontrolu etkin bir şekilde sağlayan 

İçsel motivasyonu yüksek olan 

Empati yeteneği gelişmiş 

Kalıcı ve esnek davranış gösterebilen 

Liderlik tarzını da iki farklı şekilde lider kullanabilir. Bunlar otoriter bir lider komuta tarzı yüksek, görev ve başarı odaklı ilerler. Demokratik lider işbirlikçi ve yardımseverlik tarzı ile beraber sporcuyu merkeze alan ve konu odaklıdır. Böylece liderin dinanizmi ve karizması sporda muazzam sonuçlar doğurabileceğini bilmemiz gerekir.