Rusya'da casusluk şüphesiyle gözaltına geçtiğimiz yıl tevkif edilen 32 yaşındaki Amerikalı muhabir Evan Gershkovich'in gözaltı süresi bir kez daha uzatıldı.

Gershkovich, 303 gündür demir parmaklıklar arkasında bulunuyor.

Wall Street Journal muhabiri Gershkovich, 29 Mart 2023'te Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Yekaterinburg şehrinde gözaltına alınmıştı.

Kremlin, Gershkovich'in bir Rus askeri kompleksi çevresinde gizli bilgiler toplamaya çalışırken yakalandığını açıklamıştı. ABD tarafıysa iddiaları reddetmişti.

Gershkovich'in yaptığı temyiz başvurularının hepsi reddedildi.

Sovyetler Birliği'nin yıkılışından bu yana Rusya'da casusluk suçlamasıyla hapsedilen ilk Batılı muhabir olan Wall Street Journal muhabiri, suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Putin Aralık ayında Gerskovich ve yanındaki arkadaşının iadesi için Washington'un kendileriyle diyalog halinde olduğunu açıklamıştı.

Rus Dışişleri Bakanlığı, Gershkovich'in davasında sadece takas seçeneğinin açık olduğunu söylüyor. Ancak ABD tarafı da daha önce takas önerilerini reddettiklerini dile getiriyor.

Bir yandan da tutuklu muhabirin kız kardeşi uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek için kampanya düzenliyor.

Gershkovich, 1986'da Moskova'da bulunan bir muhabir olan Nicholas Daniloff'un KGB tarafından gözaltına alındığından bu yana Rusya'da casuslukla suçlanan ilk Amerikalı muhabir.

Gershkovich, Moskova'nın siyasi mahkumlarıyla ünlü Lefortovo Hapishanesi'nde tutuluyor.

Kaynak: ERCAN ÇANKAYA