Böyle şaka mı olur? Alnının ortasından vurdu! Böyle şaka mı olur? Alnının ortasından vurdu!

İster deneyimli bir aşçı ister acemi olun, yapışmaz tava kullanımı oldukça caziptir. Yapışmaz tavalar, kaplamalarında perflorooktanoik asit (PFOA) içerdiğinden endişe konusu olmuştur. PFOA, doğada sonsuza kadar kalıyor ve hiçbir şekilde parçalanmıyor. PFOA, içme suyu da dahil olmak üzere yaygın çevre kirliliğine yol açıyor. Hem hayvanlarda hem de insanlarda yapılan çok sayıda çalışma, PFOA'nın böbrek kanseri, testis kanseri, kolesterol artışı ve tiroid hastalığı dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Cristel Strate Çıkarılabilir Kulplu Yanmaz Yapışmaz Tava 28 cm Karaca


EN İYİSİ DÖKME DEMİR

Özellikle 2015 sonrasında üretilen tavalarda PFOA'lar kaldırılırken yerine PFAS türleri kondu. Ancak bunların da benzer sağlık zararlarına sebep olduğu tespit edildi. PFAS genel olarak artan kolesterol seviyeleri, daha yüksek böbrek ve testis kanseri riski, çocuklarda aşı tepkisinin azalması ve karaciğer enzimlerindeki değişiklikler gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildi. Uzmanlar 2015 öncesinde üretilen tavalarınız varsa bunları atmanızı öneriyor. Gerçi sonrasındaki süreç de sıkıntılı! En iyi seçenekler; dökme demir ve çelik şeklinde sıralandı. Ancak buna karşı olanlar da var. Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Biyokimya Profesörü A. Daniel Jones, "Yapışmaz tava kullanımından kaynaklanan, sağlık açısından önemli bir risk olduğunu belgeleyen hiçbir çalışma yok" dedi.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL