Orkide, Orchidaceae familyasına ait çiçekli bitkilerin genel adıdır. Dünya genelinde 25.000'e yakın türü bulunan orkideler, çeşitli renklerde ve şekillerde çiçeklere sahiptir. Orkideler, soğanlı, rizomlu veya gövdesiz gibi farklı yapıda olabilirler. Orkideler genellikle saksılarda yetiştirilen süs bitkileri olarak bilinir. Dayanıklılıkları ve göz alıcı çiçekleri nedeniyle birçok insan tarafından tercih edilirler. Orkide çiçekleri, genellikle zarif ve çekici bir görünüme sahiptir, bu da onları popüler bir hediye ve süs bitkisi yapar.

orkide (2)

Ünlü aktristen şok itiraf! Yönetmen, göğüs uçlarını göstermeye çalışmış Ünlü aktristen şok itiraf! Yönetmen, göğüs uçlarını göstermeye çalışmış

BOL SUYA İHTİYAÇ DUYAR AMA...

Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir

6 ADIMDA ORKİDE BAKIMI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

1. Işık

Orkideleler, genellikle filtrelenmiş, parlak ışığı seven bitkilerdir. Ancak, doğrudan güneş ışığından korunmaları önemlidir.

Sabah güneşi genellikle daha yumuşak olduğu için bu dönemde bir miktar doğrudan güneş ışığına maruz bırakabilirsiniz.

2. Sulama

Orkideler, aşırı sulamadan zarar görebilirler. Toprağın tamamen kurumasını bekleyip ardından saksıyı iyice sulamak daha uygundur. Suyu saksı altındaki tepsiden akıtarak drenaj sağlamak önemlidir.

Suyun birikmemesi için saksının altındaki su tepsisinde biriken fazla suyu düzenli olarak boşaltın.

orkide (3)

3. Sıcaklık ve Nem

Orkideler genellikle ılıman iklimleri sever, ancak türlerine bağlı olarak gereksinimler değişebilir. Genellikle 15-25°C arası sıcaklıklarda tutmak idealdir.

Orkideleler genellikle yüksek nem seviyelerini tercih eder. Bu nedenle, odanın nem seviyesini artırmak için bitkinin etrafına su püskürtmek veya bir nemlendirici kullanmak faydalı olabilir.

4. Toprak ve Saksı

Orkidelerin genellikle özel orkide topraklarına ihtiyacı vardır. Bu topraklar, iyi drenaj sağlayarak kök çürümesini önler.

Saksının altında drenaj delikleri olan saydam bir saksı kullanmak, köklerin durumu hakkında bilgi edinmenizi sağlar.

5. Gübreleme

Orkideler, genellikle düşük yoğunlukta besinlere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, özel orkide gübreleri kullanmak ve sık sık değil, belirli dönemlerde gübrelemek önemlidir.

6. Çiçeklenme Dönemi

Orkideler belirli bir çiçeklenme dönemine sahiptir. Bu dönemde özel dikkat göstermek, çiçeklerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik