hakimiyet.com’un derlediği faydalı içeriğe göre yoğurt çok faydalı bir besindir. Kemik erimesi ve eklem ağrılarını sona erdiren yoğurt vücudu da besliyor. B2, B12, A, K ve D vitamini zengini olan yoğurt, saç tellerine de iyi gelir. Binbir faydası bulunan yoğurdun suyu da kemikleri güçlendirerek tiroid hastalarına da şifa veriyor. Hamileler için ise folik asit konusunda besleyici olan yoğurdu köylü kadınlar evlerinde hazırlıyor. Muş’ta ise köylülerin keşfettiği mağaradaki su tam bir şifa deposu olarak biliniyor. Bu köyde kadınlar yoğurtlarını maya yerine suyla mayalıyor. Yoğurdu taş gibi yapan su aynı zamanda besin değerini de artırıyor.


SÜT YAĞLI OLUYOR VE KAYMAĞI DA KIVAMINDA TUTUYOR

At sırtında patika yolları aşarak mağaradan su alan Yusuf Demir, “Burası Kondırman Mağarası. Efsaneye göre buradan geçen bir kervan çok hasta olan bir tüccarı bu mağarada terk ediyor. Buradaki suyu içen tüccar bir süre sonra sağlığına kavuşarak kervana yetişiyor. Tüccarı karşılarında gören kervan, şifanın sırrını soruyor. Hasta tüccar da mağaradan içtiği sudan bahsediyor. Geçmişten beri atalarımız o günden sonra bu mağarada çıkan suyu şifalı olarak kabul etmiş. Bizler de burada ki suyu şifalı olarak kabul ediyoruz. Bugün de sütü mayalamak için suyumuz bitmişti. Buraya çıkmak oldukça zor. Bu yol çok zorlu bir yol, herkes çıkamıyor. Biz gençler at sırtında patika yolları aşarak buraya su almaya geliyoruz. Sütü mayalamak için sadece bu suyu kullanıyoruz. Su ile birlikte başka hiçbir maya kullanmıyoruz. Bu su ile mayaladığımız süt çok güzel ve yağlı oluyor. Kaymağı çok güzel tutuyor” dedi.

BU PÜF NOKTAYLA AYRANINIZI KENDİNİZ YAPIN! MARKETTEN ARTIK ALMAYACAKSINIZ

Ev yapımı ayran yapmak için malzemeler:

·         1 su bardağı yoğurt

·         2 su bardağı soğuk su

·         1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

1.    Bir kaseye yoğurdu alın ve çatal veya blender ile pürüzsüz olana kadar karıştırın.

2.    Tuzu ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

3.    Soğuk suyu azar azar ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

4.    Ayran kıvamını alana kadar karıştırın.

5.    Servis edin.

Püf noktaları:

·         Yoğurdunuzun taze ve tam yağlı olması, ayranınızın lezzetini artıracaktır.

·         Tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

·         Ayranınızı daha köpüklü hale getirmek için içine bir çay kaşığı soda ekleyebilirsiniz.

Servis önerileri:

·         Ayran, sıcak yaz günlerinde serinlemek için ideal bir içecektir.

·         Ayran, et yemeklerinin yanında da servis edilebilir.

·         Ayran, meyve suları ile karıştırılarak farklı lezzetler elde edilebilir.

Elmaları buzlukta saklarken unutmayın - Bu sayede her an tüketebilirsiniz Elmaları buzlukta saklarken unutmayın - Bu sayede her an tüketebilirsiniz

Kaynak: posta.com.tr, hakimiyet.com