Birçok durumda kanseri erken yakalamak, tedavinin daha kolay olduğu anlamına gelir. Bunun için semptom farkındalığının önemli bir rol oynaması gerekmektedir. Neyse ki, bir doktor olan Dr. James O'Donovan, böbrek kanseri teşhisi konan çoğu insanın herhangi bir belirti göstermediğini, ancak yine de nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir şeklinde uyarıda bulundu. Birleşik Krallık'ta yaşayan Dr. O'Donovan'ın ifadesine göre, böbrek kanseri teşhisi konan kişilerin çoğunda belirtiler bulunmamaktadır; ancak belirtilerin neler olduğunu bilmek önemlidir.

1) İDRARDA KAN

iStock-1370436712

Dr. O'Donovan'a göre, tuvalet sonrası kan görülmesi böbrek kanserinin en yaygın belirtisidir. Ancak bu işaret aynı zamanda enfeksiyon, prostat büyümesi ve böbrek taşları gibi diğer durumlar tarafından da tetiklenebilir. Bu nedenle, idrarınızda kan görürseniz her zaman bir doktora başvurmanız önemlidir.

Dr. O'Donovan, "Kan her zaman sürekli olarak var olmak zorunda değildir, bazen gelir ve gider. Bazen kan çıplak gözle görülemeyebilir. Ancak doktorunuz basit bir idrar testi yaparak bunu kontrol edebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

2) BÖBREK BÖLGESİNDE ŞİŞLİK VEYA KİTLE

Böbrek iltihabı: Nedenleri, belirtileri, tedavisi - Sağlık Haberleri

Böbrek bölgesinde şişlik veya kitle oluşumu da doktora başvurmanız gereken bir işaret olabilir.

Dr. O'Donovan, "Böbrek kanserinin çoğu, sizin veya doktorunuzun hissedemeyeceği kadar küçüktür. Ancak doktorunuz, kanseri kontrol etmek için ultrason taraması gibi bir tarama yöntemi düzenleyebilir" ifadelerini kullandı.

Sigara bu kanser türlerini 15 kat artırıyor Sigara bu kanser türlerini 15 kat artırıyor

3) KABURGALARLA KALÇA ARASINDAKİ BÖLGEDE AĞRI

Böbrek taşı, böbrek yetmezliği, böbrek enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi  nedir - Sağlık Haberleri

Böbrek kanserinin son önemli belirtisi, kaburgalar ile kalça arasındaki yan bölgede ortaya çıkan ağrıdır.

Dr. O'Donovan, konuyla ilgili olarak, "Ağrı aynı zamanda sırtın alt kısmına da yayılabilir. Ancak ağrının varlığı kesinlikle böbrek kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Bu bölgelerdeki ağrı, enfeksiyon veya genellikle böbrek taşları gibi başka nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak yine de bir doktora başvurmanız önemlidir" dedi.

Doktor, bu üç önemli işaretin yanı sıra aşağıdaki potansiyel böbrek kanseri belirtilerine de dikkat edilmesini önerdi:

Zorlanmadan kilo kaybı
Yüksek ateş ve aşırı terleme
Yorgunluk
İştah kaybı
Genel sağlık durumunda kötü hissetme
Yüksek tansiyon
Anemi
Dr. O'Donovan, bu semptomların birçok başka durumdan kaynaklanabileceğini, ancak yine de bir doktora görünmenin önemli olduğunu belirtti. "Bu semptomları taşıyan çoğu insan kansere yakalanmaz, ancak herhangi biri varsa bir doktora başvurmanız önemlidir. Çünkü eğer kanser ise erken teşhis edilirse tedavisi çok daha kolay olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ