Hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişleyip şişmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum, anüs çevresindeki damarların aşırı basınca maruz kaldığı durumlarda gelişebilir, özellikle uzun süreli oturma, kabızlık, ağır kaldırma ve hamilelik gibi faktörler hemoroide yol açabilir. Hemoroid genellikle kaşıntı, ağrı, kanama ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir. İleri durumlarda, iç hemoroidler dışarı çıkabilir ve dış hemoroidlerde ise cilt dışarı doğru kabarabilir. Tedavi seçenekleri arasında diyet değişiklikleri, lifli gıdaların tüketimi, sıcak banyolar, ilaçlar ve bazı durumlarda cerrahi müdahale bulunmaktadır.

Buzlukta börek saklarken dikkat edilmesi gerekenler - Sakın bunu yapmayın Buzlukta börek saklarken dikkat edilmesi gerekenler - Sakın bunu yapmayın

1. Kara halile

basur (2)

Hemoroid sorunu olanlar bu bitkiyi tercih edebilirler. Aktardan alabileceğiniz kara halile ile hemoroid sorununuzu azaltabilirsiniz. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile 40-50 gram kadar kara halile işinizi görecektir. Kısıt ateşte kahve çekirdeği gibi kavurup, tüketebilirsiniz. 5-10 dakikada kavrulur. Cam bir kavanoza alıp kullanın. Her yemekten sonra bir tane alıp tüketerek, kabızlığa çözüm bulabilirsiniz. Böylece hemoroid konusunda daha az sorun yaşamış olursunuz.

2. Kuşburnu

basur (1)

1 kase su kaynatın. Kuşburnunu da ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın. Ardından blenderdan geçirip lapa kıvamına getirin. Bu lapa kıvamındaki karışımı, hemoroidli bölgeye sürmelisiniz. Mümkünse hasta bezi ya da naylon külot almak işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Lapa ılıkken, hemoroidli bölgeye bir avuç kadar sürüp bezi takın ya da naylon külot giyebilirsiniz. 15 dakika bu şekilde bekledikten sonra temizleyebilirsiniz.

HEMOROİD NASIL ÖNLENİR?

Acibadem.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Hemoroid (basur) tedavisi sırasında kullanılan yaşam tarzındaki değişiklik yöntemleri aynı zamanda hemoroidin önlenmesinde de yardımcı olur. 

Yiyeceklerin sindirim sisteminden geçişini kolaylaştıran lifli gıdalara öncelik verilmesi önemlidir. Bunun için sebze, meyve, kepekli tahıllar, fındık, kuruyemiş, tam buğday, nohut, fasulye ve baklagillerden yararlanılabilir.  Daha fazla su içmek kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerinde zorlanma riskini azaltır.

Lifli meyve ve sebzelerde de bu durumda yardımcı olabilecek su mevcuttur. Her gün yarım saat yürümek gibi fiziksel aktiviteler hem vücudun hareketliliğini arttıracağı hem de sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olacağı için hemoroid (basur) riskini azaltır.

Tuvalete ihtiyaç anında uğramakta gecikmemek önemlidir, beklememek gerekir. Uzun süre tuvalette oturur pozisyonda kalmak hemoroid (basur) riskini arttırıcı bir harekettir ve kaçınılması gerekir.

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik