Tarhana çorbası, geleneksel bir Türk çorbasıdır ve lezzetini tarhana karışımının hazırlanmasındaki özenli aşamalardan alır. Püf noktalarından ilki, taze ve kaliteli malzemelerin kullanılmasıdır; doğru sebzelerin seçimi ve taze tarhana hamurunun hazırlanması önemlidir. Tarhana karışımı kurutulduktan sonra, çorbanın temelini oluşturan su veya et suyunun lezzeti büyük ölçüde bu karışımın kalitesine bağlıdır. Ayrıca, çorbayı pişirirken kısık ateşte yavaşça kaynatmak ve ara sıra karıştırmak, homojen bir kıvam elde etmek için önemlidir. Baharatların ölçülü ve dengeli kullanılması da, tarhana çorbasının karakteristik lezzetini ortaya çıkarmak adına önemlidir. Son olarak, servis aşamasında taze nane veya limon gibi garnitürlerle çorbanın lezzetini zenginleştirmek, tarhana çorbasının enfes tadını tamamlar.

tarhana2

ÇIRPICI VEYA MİKSER KULLANABİLİRSİNİZ

Milliyet.com.tr'de paylaşılan içeriğe göre,  Tarhana ve yoğurdu karıştırırken, çırpıcı veya mikser kullanarak homojen bir karışım elde edin. Bu, çorbanın pürüzsüz olmasına ve topaklanmamış bir kıvama sahip olmasına yardımcı olacaktır. Tereyağı ile kavrulmuş unlu karışım, çorbaya kıvam ve lezzet katmaktadır. Unlu karışımı özenle hazırlayarak, unun kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun.

TAM KIVAMINDA TARHABA ÇORBASININ TARİFİ

5 yemek kaşığı toz tarhana,

1 yemek kaşığı tereyağı,

1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber,

5 su bardağı oda sıcaklığında su,

Tuz,

Tarhanayı ıslatmak için ayrıca su.

Elmaları buzlukta saklarken unutmayın - Bu sayede her an tüketebilirsiniz Elmaları buzlukta saklarken unutmayın - Bu sayede her an tüketebilirsiniz

Tarhanayı bir kasenin içine alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve karıştırın,

Bu sırada tereyağını bir tencerede eritin,

İçine toz biberi ekleyip karıştırın,

Önce suyu, ardından da tarhanayı ekleyin,

Sürekli karıştırarak kıvamını bulana kadar pişirin,

Kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp karıştırarak 1-2 dk. daha pişirin,

Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.

tarhana

KÖY TARHANASI NASIL PİŞİRİLİR?

Köy tarhanası, geleneksel bir Türk çorbasıdır ve genellikle kış aylarında tüketilir. Tarhana yapımı biraz zaman alabilir, ancak lezzeti ve besleyici değeri oldukça yüksektir. İlk olarak, 2 su bardağı yoğurt, 2 su bardağı un ve 1 su bardağı irmiği karıştırarak homojen bir kıvam elde edin. Bu karışımı ince bir tabaka halinde serdiğiniz bir tülbent üzerine yayın ve güneşte kurumaya bırakın. Ardından, kuruyan karışımı ufalayarak toz haline getirin. Bu toz tarhana bazını bir kaba alın. Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve içine 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip kısık ateşte kavurun. Sonra bu karışımı tarhana bazına ilave edin. Ayrıca, 8 su bardağı suyu ekleyerek karışımı çırpın. Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte, sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tuz ekleyin ve karışımı ara sıra karıştırarak yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Tarhana çorbası kıvam aldığında ocaktan alabilir ve sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik