İngiltere'de savcılık, 42 yaşındaki Jian Wen'in Londra'daki Southwark Kraliyet Mahkemesi'nde mahkum edildiğini açıkladı. Dava, polisin 2021 yılında Wen'e bağlı dijital cüzdanlardan 61.000 bitcoin ele geçirmesinin ardından ortaya çıktı. O zamanlar 1.8 milyar dolar değerinde olan kripto paranın şu anda 3.8 milyara çıktığı kaydedildi. Savcılar, Wen'in, 2014 ile 2017 arasında yaklaşık 130.000 Çinli yatırımcıdan çalınan bitcoin'i gizlemek için uluslararası bir dolandırıcıya yardım ettiğini söyledi.

'İŞVEREN' LAKAPLI KADIN

Wen, "işveren" olarak tanımladığı kadınla tanışmadan önce Leeds'te bir Çin restoranının üst katında yaşıyordu. Burada paket servis elemanlığı yapıyordu. Mahkeme, Wen'in 2017 yılında çalınan Bitcoin'i nakde, mücevhere ve Dubai'de değeri 640.000 bin dolardan fazla olan iki mülke dönüştürmeye başladığını belirtti. Wen ayrıca Kuzey Londra'da ayda yaklaşık 20 bin dolara mal olan altı yatak odalı bir mülk kiraladı. Oğlunun Çin'den İngiltere'deki özel bir okula transferi için para ödedi.

BANKALARA YANIT VEREMEDİ

Çinli kadının Londra'da birden fazla mülk satın almaya çalıştığı ancak bitcoin'ini nakde çevirmede sıkıntı yaşadığı öğrenildi. Bunun sebebi ise bankaların kara para aklamayı önleme sistemlerine yanıt verememesiydi. Sonrasında polisler devreye girdi. Kadın kendisine itiraz edildiğinde parayı "Bitcoin madenciliği" yoluyla meşru bir şekilde kazandığını söyledi. Daha sonra işvereninin kendisine yaklaşık 15 milyon sterlin değerinde 3.000 Bitcoin verdiğini de iddia etti.

10 MAYIS'TA AÇIKLANACAK

Otizmli çocuk için arama çalışmaları durduruldu Otizmli çocuk için arama çalışmaları durduruldu

Başsavcı Andrew Penhale, "Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, organize suçlular tarafından varlıkları gizlemek ve aktarmak için giderek daha fazla kullanılıyor. Böylece dolandırıcılar suç teşkil eden eylemlerinden elde ettikleri paraları temiz görünümlü şekilde cebe indiriyor" dedi. Birleşik Krallık'taki en büyük kripto vakasını içeren bu dava, dolandırıcıların elde edebileceği suç gelirlerinin boyutunu gösteriyor. Çinli kadının cezası 10 Mayıs'ta açıklanacak.

Kaynak: SERKAN BAYAR