Sağlığın başlangıcı hastalığı tanımaktır Miquel Cervantes

Yaz aylarını yaklaşmasıyla beraber, sıcak havada makyaj yapmak istemeyen kadınlar, bu dönemde kalıcı makyaja daha fazla yöneliyor. Ancak yüzün farklı bölgelerine iğne ve tam olarak içeriği belli olmayan boyalar ile yapılan kalıcı makyajlar başta cilt problemleri olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Prof. Dr. Selda Pelin Kartal, kalıcı makyaj sonrası çok sayıda yan etkinin ortaya çıkabileceğini, yan etkilerin görüldüğü kişilerde hastaneye başvuruların oldukça sıklaştığını söyledi.
 
HEPATİT B BULAŞINA SEBEP OLABİLİR

Deri altına çeşitli pigmentlerin iğneyle yerleştirilmesi sonucunda yapılan kalıcı makyajın sebep olabileceği sorunları anlatan Kartal, “Steril koşullarda yapılmaz ise, bakteriyel enfeksiyona, uçuk virüsüne ve iğneyle bulaşabilen Hepatit B gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilir. Deri içine verilen pigmentlere karşı alerjik reaksiyon oluşabilir. İstenilen sonuç elde edilmediğinde yapılan sildirme işlemi de çok fazla başarılı olamayacağından yaptıran kişiler için hem sağlık hem de dış görünüş açısından üzücü olabilir” dedi.
 Özellikle vücudun en hassas organlarından olan göz kapağı diplerine ve kirpiklere yapılan uygulamalara dikkat çeken Kartal, “Bu bölgede yan etki olma ihtimali çok daha fazla. Gözlerde enfeksiyon riski oldukça artıyor ve şişlik, ağrı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı. Son zamanlarda artan, gözaltı morluklarını gidermeye yönelik kalıcı makyaj işlemlerinin yaptırılmaması gerektiğinin özellikle altını çizen Kartal, “Gözaltı bölgesinde daha kötü bir görüntü yapıyor. Bir süre sonra rengi açılan bölgelerle dövmeli bölgeler yamalı bir görüntüye dönüşüyor. Gözaltı derisi de çok hassas olduğu için sorun yaşayan çok sayıda hasta bize başvuruyor” diye konuştu.
 
TIRNAKLARDA MANTAR OLUŞUMUNA YOL AÇABİLİR

Tırnaklara uygulanan kalıcı ojelere de değinen Prof. Dr. Selda Pelin Kartal, şunları söyledi: “Kalıcı ojelere bağlı tırnak bozuklukları çok görüyoruz. Tırnağa sürülen ve yapay UV ile sertleştirilen bir madde uygulaması sırasında alerjik reaksiyonlar sık görülüyor. Tekrar uygulaması yapılmadan önce eski ürünün tırnaktan çıkarılması için yapılan işlem de tırnağın koruyucu tabakasına zarar veriliyor. Bu da tırnakta şekil bozukluğu, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabiliyor.”
Yüze bu tarz işlemlerin mümkün olduğunda yaptırılmaması gerektiğini belirten Kartal, ısrarla kalıcı makyaj yaptırmak isteyenlerin de mutlaka steril bir ortamda yapıldığından emin olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Kalın sağlıcakla