Geçtiğimiz 17 Şubat 2024 Cumartesi akşamı bir düğüne davetliydim. Sağ olsun, 25 yıldan beri sevinçlerinde ve üzüntülerinde arayarak dostluğunu her daim göstermiş olan Şehzade Orhan Osmanoğlu, dördüncü evladının düğün törenine beni de davet etme nezaketinde bulundu.

Bu benim için, ailenin diğer fertlerini topluca görüp kendileriyle sohbet etmek için de iyi bir fırsattı.

İstanbul’da, 1975-80 yılları arasındaki üniversite tahsilimden sonra 18 yıl Ankara’da bulundum. 1998’de İstanbul’a tekrar döndükten sonra Osmanlı Hanedan Ailesi üye ve mensuplarıyla yakın irtibatım oldu. Bu konudaki üstadım, merhum tarihçi Yılmaz Öztuna idi. 2012’de 82 yaşında vefat edene kadar, dünyanın dört bir tarafına dağılmış Hanedan Ailesi’nde ne zaman bir doğum, ölüm, evlenme veya boşanma olsa kendisine bildirirdim.

Hâlen II. Mahmud Han neslinden gelen hayattaki 300 kadar kişinin çoğunu bizzat tanıyorum. Ailedeki değişikliklerden haberdar oldukça bunları bilgisayarımdaki profesyonel bir şecere programına işliyorum. Bu konuda bir diğer üstadım Hanedan İkinci Reisi Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu’dur. Kendileri bana “Hanedan’ın şecerecibaşısı” ünvanını verdiler. Bir Osmanlı tarihçisi olarak bu ünvanı memnuniyetle kabul ettim tabii.

BERNA SULTAN

Düğününe davetli olduğumuz Berna Sultan Osmanoğlu, şehzade kızı olması sebebiyle Osmanlı Hanedanı'nın “sultan” unvanını taşıyan hayattaki 14 kadın üyesinden biri. 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid Han’ın 5. kuşak torunu oluyor. Kendisi Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü mezunu. Damat Yiğit Onur Özcan da Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü mezunu ve hâlen Polonya’da, Wroclaw Üniversitesi’nde lojistik mühendisliği alanında yüksek lisans yapıyor. Gelin de damat da 1998 doğumlu.

Düğün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beykoz Sosyal Tesisi’nde yapıldı. Düğün programına Hafız Mehmet Bilir’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlandı. Daha sonra gelinle damat mehter takımı eşliğinde salona alındı. Mehter takımının seslendirdiği birbirinden güzel marşlar, gönül tellerimizi titreştirdi. Bana kalırsa Osmanlı olduğumuzu hissetmenin en kestirme yolu, özellikle Hücum Marşı’nı dinlemek olsa gerek. İnsan kendini bir an için Niğbolu’da, Kosova’da ya da Mohaç’taki Osmanlı ordusunun bir ferdi sanıyor.

Gelinin ve damadın kıyafetleri çok şıktı. Özellikle damadın giydiği Osmanlı subayı kıyafeti hayli ilgi çekti. Yeni çiftin nikâhları Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın tarafından kıyıldı. Sayın Başkan çok uzun yıllardır binlerce nikâh kıymasına rağmen bu özel gecede heyecanlandığını ifade etti. Gelin ve damadın şahitliklerini Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Rize eski belediye başkanı ve 20. dönem Rize milletvekili Şevki Yılmaz ile TV programcısı, yazar ve hattat Mehmet Fatih Çıtlak yaptılar. İlber Ortaylı Hoca yaptığı kısa konuşmanın ardından çiftin evlenme cüzdanını, geline teslim etti.

YOĞUN KATILIM

Düğün törenine yoğun bir katılım olduğunu gözlemledim. Tesisin büyük salonu, ailenin dost ve akrabalarıyla tıklım tıklım doluydu. Beklendiği gibi siyasetçiler, iş insanları, gazeteciler, akademisyenler ve din adamları dâhil toplumun her kesiminden davetliler göze çarpıyordu.

Hayattaki 24 Osmanlı şehzadesinden en kıdemli ilk ikisi bu düğün vesilesiyle bir araya geldi. Bunlarda Hanedan Reisi Şehzade Harun Efendi zaten gelinin dedesi. Kendisi II. Abdülhamid Han’ın 3. kuşak torunu. Hanedan İkinci Reisi Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu da baba tarafından V. Murad Han’ın 4. kuşak, anne tarafından da Sultan Reşad Han’ın 3. kuşak torunu. Düğünde ayrıca Harun Efendi’nin iki oğlu ve üç erkek torunu vardı ki toplamda 7 şehzade bir aradaydı.

AİLE FOTOĞRAFI

Hayatlarını bileştiren yeni çifte mutluluklar dilerken düğünde çekilmiş bir aile fotoğrafında yer alan aile üyelerini tanıtarak yazımı bitiriyorum:

Oturanlar soldan sağa: Şehzade Muhammed Abdülaziz Osmanoğlu (Abdülhamid Kayıhan Efendi’nin oğlu), Şehzade Yavuz Selim Osmanoğlu (Orhan Efendi’nin oğlu), Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu (Harun Efendi’nin oğlu), Şehzade Orhan Osmanoğlu (Harun Efendi’nin oğlu), Osmanlı Hanedan Reisi Şehzade Harun Osmanoğlu (Mehmed Abdülkerim Efendi’nin oğlu), Farizet Osmanoğlu (Harun Efendi'nin eşi), Nurhan Osmanoğlu Sagherji (Harun Efendi'nin kızı), Esra Osmanoğlu (Orhan Efendi’nin eşi) ve Walaa Osmanoğlu (Abdülhamid Kayıhan Efendi’nin eşi)

Ayaktakiler soldan sağa: Sultanzade Muhammed Halil Sagherji (Nurhan Sultan'ın oğlu), Şehzade Muhammed Harun Osmanoğlu (Abdülhamid Kayıhan Efendi’nin oğlu), Damat Yiğit Onur Ercan, Gelin Berna Sultan Osmanoğlu (Orhan Efendi’nin kızı), Asyahan Osmanoğlu (Orhan Efendi’nin kızı), Sara Sagherji Hanımsultan (Nurhan Sultan'ın kızı) ve Damla Osmanoğlu (Yavuz Selim Efendi’nin eşi).