Serenay Sarıkaya ile Mert Demir aşkı için yeni iddia: ''Serenay 'bro' diyor'' Serenay Sarıkaya ile Mert Demir aşkı için yeni iddia: ''Serenay 'bro' diyor''

Afrika ülkesi Kenya'da Rosebella Awuor'un cesedini taşıyan tabut mezara indirilirken, yas tutanların yürek burkan hıçkırıkları, ortamı hüzne boğdu. Awuor'un bazı yakınları bayıldı. Bu, ailede sıtmayla ilgili 5 ölümün sonuncusuydu. Hastalık Kenya'da oldukça yaygın... Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmasına rağmen yoksulluk, tedaviyi karşılayamayanlar için onu ölümcül kılıyor. Rosabella'nın kocası ve 2 yaşından küçük iki çocuğu da aynı sebeple hayata veda etmişti.

Türkiye'de yerli sıtma vakası yok


HENÜZ TARİHİ AÇIKLANMADI

Sıtma, Kenya'da hala önemli bir halk sağlığı sorunu. Ancak bir takım ilerlemeler kaydedildi. Ülkenin bazı bölgeleri, sıtma aşısının pilot uygulamasına katıldı. 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinde düşüş rapor edildi. Kenya Sağlık Bakanlığı, aşının ne zaman yaygın olarak kullanıma sunulacağını henüz açıklamadı. Bazı yerel ilaçlar üzerinde de çalışmalar sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; Kenya'da 2022'de tahmini 5 milyon sıtma vakası ve 12.000'den fazla ölüm bildirildi. Etkilenenlerin çoğu 5 yaşın altındaki çocuklar ve hamile kadınlardı.

Muhabir: HANDE DURMAZ