Bu yazılımlar, zenginleştirilmiş özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzleri ile elektronik fatura kesme işlemini çok daha verimli bir hale getirmeyi hedefler.

Ülkemizde 2013 yılından beri yasal olarak kullanılan e-Fatura uygulaması, gereksiz kâğıt kullanımını ortadan kaldırmayı hedefler. Bu fatura sistemine geçmekle yükümlü olan firmalar, Vergi Usul Kanunu’nda geçen kriterler ile belirlenir. Özellikle büyük ölçekli şirketlerin geçmekle yükümlü olduğu bu uygulama sayesinde firmaların fiziksel fatura kesme ihtiyacı ortadan kalkar.

İşletmeler, e-Fatura programını aşağıdaki alanlarda kullanabilir:

●      Ticari satışlar

e-Defter uygulaması kullanım alanları nelerdir? e-Defter uygulaması kullanım alanları nelerdir?

●      Alış faturaları

●      İade-Faturaları

●      İhraç faturaları

e-Fatura programı ne işe yarar?

Fiziksel faturadan farklı olarak tamamen elektronik ortamda kesilen ve saklanan e-Fatura, oldukça kullanışlı ve avantajlı bir çözüm olarak ön plana çıkar. Elektronik fatura kesmek için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalı ya da özel e-Fatura programları kullanılabilir. e-Fatura programı ile GİB portalı arasındaki en büyük fark ise fonksiyonellik ve kolaylıktır.

e-Fatura programları, resmi bir yazılım olan GİB portalına kıyasla daha kolay kullanımlı olup kullanıcılara çok sayıda hizmet sunar. Bunlardan bir kısmı şu şekildedir:

●      Faturaların elektronik ortamda hazırlanıp saklanması,

●      Faturaların alıcıya hızlı bir şekilde iletilmesi,

●      Faturaların fiziksel bir arşive ihtiyaç duymadan saklanması,

●      Eski faturaların belirli kriterlere göre sıralanıp görüntülenmesi.

e-Fatura programı kullanma avantajları nelerdir?

e-Fatura programı, sunduğu çok sayıda avantaj ile firmaların daha verimli ve etkili süreçler yürütmesine yardımcı olur. Bu avantajların başlıcaları şöyle sıralanabilir:

●      Zamandan ve maliyetten tasarruf: e-Fatura programları sayesinde işletmelerin fatura düzenleme ve kesme süreçleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ek olarak, kâğıt kullanımına duyulan ihtiyacın azalmasıyla birlikte şirketlerin düzenli giderlerinde de ciddi bir tasarruf sağlanabilir.

●      Nakit akışının hızlandırılması: Daha hızlı ve verimli bir şekilde fatura kesmek, şirketlerin satış işlemlerini ivedilikle tamamlamasını sağlar. Bu durum, ödemelerin daha hızlı bir şekilde alınmasını ve nakit akışının hızlandırılmasını mümkün kılar.

●      Verimliliğin arttırılması: Tamamen dijital bir biçimde kesilebilen elektronik fatura sayesinde bir işletmenin verimliliği de kayda değer ölçüde artar. Muhasebe departmanının işini büyük ölçüde kolaylaştıran bu programlar sayesinde işletmedeki süreçler daha verimli bir şekilde sürdürülebilir.

●      Yasal düzenlemelere uygunluk: e-Fatura programları, tamamen yasal düzenlemelere uygun hizmet sunar. Böylece, e-Fatura kesme zorunluluğu olan şirketler, bu programlar sayesinde tüm ticari işlemlerini yasal bir şekilde gerçekleştirebilir.

●      Sürdürülebilirlik: e-Fatura hizmetinin en büyük avantajlarından birisi de sürdürülebilir bir çözüm olmasıdır. Çevre dostu bir yaklaşım olan elektronik fatura uygulaması, fiziksel materyale ihtiyaç duymadan fatura kesmeye olanak tanır. Bu sayede atık kâğıt miktarı ciddi ölçüde azaltılıp çevreye verilen zarar en az seviyeye düşürülebilir.

Editör: Vesim Parlar