Okurlarının ve edebiyat dünyasının başı sağ olsun.“Türk Edebiyatında Bir Olay” Füruzan’a veda. “Yüreğiyle bakmasını bilen” Füruzan aramızdan ayrıldı. “Şimdi toplumsal paylaşımlar ilk elden farklı görülüyorsa da acıların, hor görülmelerin somutluğu içeri doğru derinleşerek artıyor. Yaşananları, durumları deşmeye çalışıyorum ben.

Bunu bir yazar olarak yapabiliyorsam ne iyi.” İlk kitabı Parasız Yatılı’dan bu yana okurlarda derin izler bırakan, toplumsal acıları kendine özgü duyarlıklarla bir dil ve edebiyat olayına dönüştüren Füruzan’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. 11 Şubat Pazar günü vefat eden yazarımızın anma töreni 14 Şubat 11:00’de Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da yapıldı Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden Füruzan, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği törenle uğurlandı. Beyoğlu’nda yer alan Yapı Kredi Kültür Sanat binasında düzenlenen tören edebiyat dünyasından isimlerin ve okurların katılımıyla gerçekleşti.

Yekta Kopan’ın sunuşuyla başlayan törende, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Füruzan’ın editörü Murat Yalçın, Adnan Özyalçıner, Ayşe Sarısayın, Haydar Ergülen, Atilla Dorsay, Yalvaç Ural, Fahri Aral, Selçuk Erez, Birsen Ferahlı, Taner Gören gibi isimler büyük yazar Füruzan’ın edebiyatımızdaki yeri ile ilgili düşüncelerini ve anılarını paylaştı. Türk edebiyatında kendine özgü bir yer edinerek, birkaç kuşak okuru derinden etkileyen ünlü yazar Füruzan, 16 Şubat Cuma günü Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Edebiyat dünyasının başı sağ olsun. Füruzan’ın Kırk Yedi’liler romanı özel bir baskıyla Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmıştı. 1970’lerin başında öyküleriyle parlayan Füruzan, Türkiye’de baş döndürücü toplumsal, siyasal, kültürel parçalanmaların yaşandığı, suların en bulanık olduğu bir sırada yazdı Kırk Yedi’liler’i... Dönemin koyu karanlığında yaşanan acıları can alıcı yerlerinden yakalayan dev bir roman koydu ortaya.

68 Kuşağı olarak da tarihe geçen ortalama 1947 doğumlu gençlerin 1960’ların özgürlük ortamında boy veren eşitlikçi bir dünya kurma düşlerinden 12 Mart 1971 darbesiyle uyanmalarının romanı oldu Kırk Yedi’liler: İdamlarla, işkencelerle, sokak cinayetleriyle mahkûm edilen hayallerin, korkunç kâbusların romanı, bir anlamda Türkiye’nin en dramatik kuşağının romanı… Kırk Yedi’liler, toplumsal acıları kendine özgü duyarlıklarla bir dil ve edebiyat olayına dönüştüren Füruzan’a 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü getirmişti. Yapı Kredi Yayınları o de, yayımlanışının kırkıncı yılında bu özel romanı, özel bir baskıyla yeniden gündeme getirdi.