Ancak, 1 Ocak itibarıyla market raflarında yeni bir zam dalgası daha yaşanıyor. Raflardan aldığınız ürünler etikette farklı kasada farklı fiyatla karşınıza çıkabiliyor.

Yeni yılın ilk günlerinde market raflarındaki fiyat artışları, temel gıda ürünlerinden günlük ihtiyaç malzemelerine kadar geniş bir yelpazede hissediliyor. Özellikle asgari ücretle geçim sağlayan vatandaşlar, bu zamların kendilerini daha fazla zorlayacağı endişesini taşıyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, özellikle cezaların artırılması gerektiğini vurgulayarak, tüketicilerin şikâyet etme hakkını kullanmalarını söylüyor.

Market çalışanları, ürün etiketlerini güncellemeye yetişememenin sıkıntısını yaşarken, vatandaşlar da her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

ETİKET DEĞİŞTİRMEKTEN BIKTIK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir market çalışanı, "Etiket değiştirmeye bıktık, yeni zamlara yetişemiyoruz. Sürekli fiyatları güncellemek, hem bizim iş yükümüzü artırıyor hem de vatandaşları mağdur ediyor." şeklinde konuştu.

Market4

EN TEMEL İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAYACAĞIZ

Vatandaşlar da asgari ücret zamlarının, temel ihtiyaç gıdalarına sık sık yapılan zamlarla denge sağlamadığını belirtiyorlar. Her ürüne 2 günde bir zam gelmesi nedeniyle, temel gıda ürünlerine olan erişimlerinin giderek zorlaştığını ifade eden vatandaşlar, "Birçoğumuz asgari ücretle çalışıyoruz. Asgari ücret artsa ne olur ki? Marketlerde ürün fiyatları sürekli yükseliyor, en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamayacağız." şeklinde endişelerini dile getiriyorlar.

RAFTA FARKLI KASADA FARKLI

Raftan aldığı ürünün kasaya geldiğinde farklı fiyatla karşısına çıktığını belirten bir başka vatandaş ise; "Görevli arkadaşa ürünün fiyatı rafta farklı diyerek itiraz ettim, ancak yeni etiketi takamadıklarını söylediler. Bu durum karşısında şaşkın kaldım ve itiraz etmeme rağmen kasada çıkan fiyatı ödemek zorunda kaldım" dedi.

Yeni gelen zamlarla ve marketlerde değişen etiketler ile ilgili Gazete Yazıyor muhabirimiz Senay Güncavar’a açıklama yapan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, özellikle cezaların artırılması gerektiğini vurgulayarak, tüketicilerin fark ettikleri anda şikâyette bulunmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

CEZALAR ARTIRILMALI

Aydın Ağaoğlu, "Asgari ücretin açıklandığı günün akşamı etiketler değişti. Geçmişte 'Dolar arttı, akaryakıt fiyatları yükseldi' bahanesiyle karşılaşıyorduk. Yeni yılın girmesiyle birlikte 1 Ocak itibariyle yine etiketlerde değişiklik başladı. Şimdi mazeretleri ne? Bu konuda haksız yere zam yapanlara karşı cezai yaptırım uygulanmalı ve bu cezalar artırılmalı” diye belirtti. 

ŞİKÂYET HAKKINIZI KULLANIN

Ağaoğlu, tüketicilere seslenerek, "Vatandaşların değişen etiketlerle ilgili mutlaka şikâyet haklarını kullanmaları lazım. 1-2 gün içerisinde değişmiş bir fiyat etiketi tespit etmeleri halinde bunun fotoğrafını çekip, alo 175 hattına ya da Ticaret Bakanlığı'nın haksız fiyat değerlendirme kuruluna internet üzerinden şikâyet etme hakları var” dedi.

Market2-2

AĞIR CEZALARLA KARŞILAŞABİLİRLER

Ülkemizdeki haksız fiyat uygulamaları ve stokçulukla mücadele kapsamında alınan sert önlemlerle ilgili olarak Avukat Sinan Keskin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 

Keskin, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte işletmelerin haksız fiyat uygulamalarının ve stokçuluğun önlenmesine yönelik getirilen yasal düzenlemeleri vurgulayarak, bu alanlarda faaliyet gösterenlerin "Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu" tarafından ağır cezalarla karşılaşabileceğini belirterek şöyle konuştu:

Yeni düzenlenen yasaya göre:

Yeni düzenlemeye göre, haksız fiyat uygulamaları ve stokçuluğa karşı alınacak tedbirlerde bir yılda tekrarlanan aykırılıklar için uygulanacak idari para cezalarında ciddi artışlar öngörülmekte. Belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler, perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun 18. maddesinin (k) fıkrası esas alınarak cezalandırılacak. Bu çerçevede, fahiş fiyat uygulamaları için her bir aykırılıkta 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar; stokçuluk ve serbest rekabeti bozan faaliyetlerde ise her bir aykırılık için 100 bin TL'den 2 milyon TL'ye kadar idari para cezası öngörülüyor. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nda da bu tür suçlar suç olarak tanımlanarak, mal veya hizmet satmaktan kaçınarak acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişilere altı aydan iki yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.

Merkat1

ALO 175 

Bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşlar, şikâyetlerini Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Alo 175 hattı ve Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden iletebilirler.

SENAY GÜNCAVAR

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR