14 mürettebatıyla birlikte ortadan kaybolan 'lanetli' gemi" olarak adlandırılan gemi 115 yıl sonra bulundu. 

İçinde 14 mürettebatın tamamıyla birlikte gizemli bir şekilde ortadan kaybolan bir gemi keşfedildi.

Ürkütücü görüntüler, 115 yıl önce Whitefish Point, Michigan'da kaybolan Adella Kıyıları'nın iyi korunmuş bir gövdesini gösteriyor.

Büyük Göller Gemi Enkazı Tarih Derneği, geminin 650 ft'den fazla suya gömülü kalıntılarının görüntülerini ortaya çıkardı.

Buharlı ahşap gemi , 1894 yılında Shores Lumber Company tarafından Cebelitarık, Michigan'da inşa edildi ve 735 ton ağırlığındaydı.

Adını sahibinin kızından alan The Adella Shores'ın, geminin pruvasında bir şişe şarap kırma şeklindeki eski bir geleneğe karşı geldiği için "lanetli" olduğuna inanılıyordu.

Gemi sahipleri alkol tüketimi konusunda katı davrandılar ve bunun yerine Adella'nın kız kardeşi Bessie'nin tekneye bir şişe su koymasını sağladılar.

Denizciler, 15 yıl içinde sığ sularda iki kez battıktan sonra Adella Kıyılarının kötü bir alametin takip ettiğine inanıyorlardı.

Her iki seferde de gemi kurtarıldı ve hizmete geri döndü, ancak 1 Mayıs 1909'da hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu.

29 Nisan'da 195 ft'lik tekne, tuz yüküyle Duluth, Minnesota'ya doğru yola çıktı.

Adella'ya yol açmak için kalın buz kütlelerinin arasından geçen daha büyük buharlı gemi Daniel J. Morrell'i takip etti.

Ancak daha küçük olan Adella şiddetli rüzgarlara maruz kaldı ve iki mil geride kalarak tamamen gözden kayboldu.

Morrell'in kaptanı, küçük teknenin bir buz kütlesine çarparak gövdesine zarar vermiş ve hızla batmış olabileceğine inanıyordu.

Sahte paralar havada uçuşuyor! Gerçek 1 doları sahte 100 dolar yaptılar Sahte paralar havada uçuşuyor! Gerçek 1 doları sahte 100 dolar yaptılar

İlerleyen yıllarda sadece bir miktar enkaz kıyıya vurdu, ancak 14 mürettebat üyesinin tamamının cesetleri hiçbir zaman bulunamadı.

Gemi nihayet 2021 yazında en son görüldüğü yerden sadece 40 mil kuzeybatıya yerleştirildi .

Derneğin Deniz Operasyonları Direktörü Darryl Ertel ve kardeşi Dan, sonar teknolojisini kullanan gemiyi buldu .

Ertel şunları söyledi: "Uzunluğunu ölçtüğümde bunun Adella Sahilleri olması gerektiğini hemen hemen biliyordum, çünkü bu boyut aralığında başka bir gemi eksik değildi.

"ROV'u ilk kez üzerine koyduğumda geminin tasarımını görebildim ve onu Adella Sahilleri ile eşleştirebildim."

Büyük Göller, bugüne kadar keşfedilmemiş 10.000 geminin dinlenme yeridir.

Denizcilik tarihçisi Fred Stonehouse şunları ekledi: "O sadece Büyük Göller'de onlarca yıl sonra ortadan kaybolan gemilerin keşfedilmesi için 'Kayboldu' kulübünün bir üyesi değil. Hala çok dokunaklı ve büyüleyici bir hikaye anlatıyor.

"Büyük Göller Gemi Enkazı Tarih Derneği gibi aktif olarak gemi enkazı avlayan insanlar bu hikayenin yanıtlanmasına yardımcı oluyor. 

"Ve henüz söylenmemiş, henüz bulunamamış olanları aramaya devam ediyorlar. Bu nedenle en büyük övgüyü hak ediyorlar."

Büyük Göller'de kaybolan başka bir "lanetli" gemi batığının ardındaki gizem , ilk yolculuğu sırasında ortadan kaybolmasından 350 yıl sonra nihayet çözüldü.

1679 yılında değerli bir yük taşıyarak ortadan kaybolan Griffin'in kimliği, birkaç gemi enkazı avcısı tarafından tespit edildi.

Gemi, Fransız kaşif Rene Robert Cavelier, Sieur de La Salle tarafından, daha önce yalnızca kanoların gittiği keşfedilmemiş sularda yelken açmak amacıyla inşa edildi.

Griffin, Niagara şelalelerinin ötesindeki Büyük Göllere giren ilk ve en büyük gemiydi.

 Ancak geri dönüş yolculuğunda altı mürettebat üyesi ve bugünün  parasıyla 640.000 £ olduğu tahmin edilen değerli bir kürk yüküyle birlikte hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu.

Griffin'in Iroquois kabilesinin peygamberi tarafından lanetlendiğine dair söylentiler uzun süredir ortalıkta dolaşıyordu.

Gemi, birçok kişinin dinlenme yerini keşfetmeye çalışmasıyla ortadan kaybolmasından bu yana batık avcıları için "kutsal kase" haline geldi.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL