Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye giderek incelemede bulundu, ekiplerden bilgi aldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 9 işçinin toprak altında kaldığını ve yaklaşık 400 personelle arama kurtarma çalışması yapıldığını açıkladı. 

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ, Erzincan'daki Anagold Çöpler Altın Madeni İşletmesi'nde meydana gelen toprak kayması sonucu acil durum planını devreye aldıklarını bildirdi.

Meteoroloji yine sarı kodla uyardı! Bu kış hiç bitmeyecek... Meteoroloji yine sarı kodla uyardı! Bu kış hiç bitmeyecek...

Şirketten yapılan açıklamada, toprak kaymasının saat 14.28 sularında yığın liç alanında meydana geldiği kaydedildi.

BİR İŞÇİ KENDİ İMKANLARIYLA KURTULDU

İhsak Demir adlı işçinin kendi imkanlarıyla göçük altından çıkmayı başardığı ve tadvi altına alındığı bildirildi.
 

ANAGOLD MADENCİLİK'TEN AÇIKLAMA

Şirketin bu zorlu süreçte en önemli önceliğinin çalışanlar ve yüklenicilerin sağlık ve güvenliği olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

VARDİYA SAATİNDE OLMUŞ!

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 25 Haziran 2022'de madenle ilgili yetkilileri uyardıklarını belirterek, yaşanan facia sonrası yaptığı paylaşımda, "İliç’te yaşanan felaket göz göre göre olmuş. Sabah vardiyasının başında 6 işçi toprakta ki çatlağı görüp burda çalışmayız demiş. Ve alanı terk etmiş. Bu 6 kişi bu şekilde kurtulmuş. kesinleşmiş 9 kişi göçük altında. Olay vardiya değişim saatinde olmuş. Kırıcılar ve kamyonların olduğu sahada olmuş. 150-200 kişinin bulunabileceği bir saha orası ve henüz tespit edememişler orda ki insan sayısını." ifadelerini kullandı.

FIRAT NEHRİNE SİYANÜR AKITMIŞLAR

Altın madeninin atık havuzundan sızan siyanürün Fırat nehrine karıştığı iddiası sonucu 21 Haziran 2022'de madenin faaliyetine son verilmiş, ancak 3 ay sonra tekrar açılmıştı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 16,4 milyon lira ceza kestiği madeni işleten Anagold firması 'gerekli iyileştirmeleri' yaptıklarını ve yeniden faaliyete başlamak için onay aldıklarını duyurmuştu.

Kaynak: AA