Tarihi ahşap binada çıkan yangın korkuttu Tarihi ahşap binada çıkan yangın korkuttu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 19 Mayıs'ta içinde bulunduğu helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. İran'da başlatılan arama kurtarma çalışmalarında Türkiye, Akıncı İHA'yı görevlendirdi. Yapılan görevlendirmede İHA, 3 saat 19 dakikada enkazı buldu. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, enkazın nasıl bulunduğunu anlattı.

İran halkına başsağlığı dileklerini ileterek söze başlayan Bayraktar şunları kaydetti:

"Bizler AKINCI'yı ve TB2'yi geliştiriyoruz. TSK'ya hizmet sunuyoruz. O gün özellikle meteorolojide zorlu koşullar ve önemli bir görev olduğundan gece TSK'dan bize ulaşanlar oldu. Biz de gece 11 gibi Çorlu'da ve Batman'da, Azerbaycan'da ve Baykar'da koordine olarak teknik destekle ilgili çalıştık.

İRAN SİLAHLI AKINCI İSTEMEDİ

160 kilometreye yakın rüzgar vardı. Zorlu bir coğrafyada vadiye girerek bu görevi gerçekleştirdi. O şartlarda insanlı hava aracı zaten uçamaz insansız da bu şekilde hızlı hareket edecek ve o manevraları yapacak AKINCI'dan başka yok. Arama için ilk aşamada silahlı AKINCI yola çıkacaktı. İran tarafı istemeyince silahsız bir AKINCI'yı hazırladık.

"TÜRKSAT UYDULARI KULLANILDI"

Orada arazinin en yüksek noktası 9700 fitti. 9700'ün de altına inerek vadide manevra yaparak uçmak zorunda kaldı. İnebilmek için uydu haberleşmesi lazım. TÜRKSAT uyduları kullanıldı. Azerbaycan'daki AKINCI da hazır edildi. Dünyaya medeniyet değerlerimiz ve teknolojik gelişmeler ile bunu harekete geçirme noktasında dünyaya örnek oldu."

Kaynak: Haber merkezi