CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş Köyü'nde büyükbaş hayvan üreticisi Ertuğrul Koç'u ziyaret etti. Gürer, 2023 yılında en düşük büyükbaş hayvan fiyatının 80 bin TL olduğunu belirtirken, bu yılki fiyatların 110 bin TL'den başlayacağını ifade etti.

Hafize Gaye Erkan geri mi dönüyor? Hazine ve Maliye Bakanlığın'dan açıklama geldi Hafize Gaye Erkan geri mi dönüyor? Hazine ve Maliye Bakanlığın'dan açıklama geldi

Kurbanlıklar bu bayram el yakacak: 80 binden 110 bine çıktı - Resim: 1
 

Yem maliyetleri, ahır giderleri, aşılar ve veteriner giderlerindeki artışlar nedeniyle büyükbaş hayvan fiyatlarının ikiye katlandığını dile getirdi. Üretici Ertuğrul Koç, geçtiğimiz yıl 95-100 bin lira olan 750 kilo bir tosunu bu yıl 210 bin liraya sattığını belirtti. Yem çuvalı fiyatının 250 liradan 600 liraya, bakıcı aylığının ise 15 binden 30 bin liraya yükseldiğini ifade etti. İlaç ve diğer giderlerin de iki katına çıktığını vurgulayan Koç, bu artışların hayvan maliyetlerine doğrudan yansıdığını dile getirdi.


Kurban Bayramı için geri sayım başladı: Kurbanlık fiyatları 1 yılda yüzde  140 arttı! Kilosu 147 lirayı aştı… - Finans haberlerinin doğru adresi -  Mynet Finans Haber

Gürer, köyde hayvancılık yapanların sayısının dramatik bir şekilde azaldığını, Tulumtaş'ta sadece iki kişinin hayvancılığa devam ettiğini belirtti. Gürer, "30 hane vardı, hepsi hayvancılık yapıyordu, şimdi iki kişi kaldı, çünkü bu işi sürdürmek çok zorlaştı," dedi. Hayvancılık sektöründeki bu zorluklara değinen Gürer, desteklerin artırılması ve yemin sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladı. Koç ise mevcut desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, yeme verilen %10'luk desteğin yüzde 50'ye çıkarılması gerektiğini söyledi.


Satılamayan kurbanlıkları devlet alacak - Son Dakika Haberleri

Gürer, ithal hayvanların yerli hayvanların et lezzetini vermediğini ve besicilerin ithal hayvanları besleyerek maliyetlerini artırdığını ifade etti. Ayrıca, "Yerli ırkımızı geliştirmeliyiz, kendi kaynaklarımıza dönmeliyiz. Bu anlamda besicilerimize ve süt inekçiliği yapanlara gerçekçi destekler vermeliyiz, köylerimizi kalkındırmalıyız ki Türkiye'de tarım bitmesin, hayvancılık bitmesin," şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ