Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, geçtiğimiz hafta geçmiş dönemden kalan borcu açıkladı. Pankart yaptırılan borç tablosun belediye binasına asıldı. Güzel'in görevi devraldığı Mesut Üner ise rakamların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Sosyal medya üzerinden devam eden tartışma 2024 Mayıs ayı belediye meclis toplantısında da gündeme geldi.

Çatalca Belediyesi'nde yaşanan borç dökümü tartışması meclis toplantısına taşınarak AK Parti ve CHP grupları arasında hararetli bir tartışmaya neden oldu. AK Parti Meclis üyeleri, asılan pankartın hukuka aykırı olduğunu ve siyasi bir hamle olduğunu iddia ederken, CHP meclis üyeleri ise belediyenin mali durumunu şeffaflık ilkesi gereği açıklığa kavuşturmanın kamuoyunun hakkı olduğunu savundu.

AMACIMIZ HALKA DUYURMAK

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, belediyenin mali yapısını değerlendirdi ve büyük borç nedeniyle geceleri rahat uyuyamadığını dile getirdi. Başkan Güzel, göreve başladığında müdürlüklerden bilgi ve belge talep ettiğini ve gelen verilerle belediyenin mali durumunun netleştiğini belirtti. Ayrıca, mevcut ihalelerin ödemeleriyle ilgili bilgi istediklerini ve toplam borcun 1 milyar 120 milyon 907 bin 779 lira 21 kuruş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın amacının, devraldıkları belediyenin mali durumunu halka duyurmak olduğunu ifade etti.

EN BÜYÜK BORÇ MÜTEAHHİTLERE 

Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Meclisi Grup Başkan Vekili Ayhan Tutun yaptığı konuşmasında en büyük borç kaleminin 570 milyon lira ile müteahhitlere olduğunu, belediye iştiraklerinin borcunu 197 milyon lira olarak belirtti. Bankalara olan kredi borcu ise 176 milyon lira olarak açıkladı. Belediyenin toplam borcunun ise, 1 milyar 120 milyon 907 bin 779 lira 21 kuruş olduğunu aktardı.

Bodrum'da sıcaklar değil fiyatlar yakıyor: Kim milyonluk adisyon görmek ister? Bodrum'da sıcaklar değil fiyatlar yakıyor: Kim milyonluk adisyon görmek ister?

2 MİLYON 857 LİRALIK SPOR MALZEMELERİ NEREDE?

Ayhan Tutun 20.01.2024 tarihinde alınan spor malzemeleri ile ilgilide, belediyeye alınan ve fatura edilen plates topu, 150 kadın mayosu, 250 futbol topu, 190 basketbol topu ve 250 voleybol topu satın alınmış. Bu alımın toplam faturası 2 milyon 857 lira tutmuş. Şu anda belediyede sadece 4 top kalmış. Bu topların nereye gittiği, mayoların nerede olduğu ve kimler tarafından giyildiğini sordu. Ayrıca, kendilerine yönelik sürekli hesap sorulduğunu belirten Tutun, "Biz senede bir kez festival ve eğlence düzenliyorduk, bütçemizi nereden bulduğumuzu ve sanatçıları nasıl çıkardığımızı sordunuz. Ancak sizler, kar festivalinde sadece buz pateni için 20 milyon 608 lira harcadınız. Şimdi biz de size soruyoruz" diyerek eleştirdi.

ÇATBEL’İN ZARAR ETTİĞİNİ GÖRDÜK

Başkan Yardımcısı ve CHP Grup sözcüsü Burak Tan konuşmasında “ÇatBEL’in zarar ettiğini gördük. En büyük problemde gelen faturalar ve kontrolsüzlüğü. Belediyeye alınan ürünle ÇatBEL’e alınan ürünler arasında faturalarında görüldüğü üzerine çok fazla fiyat farkı var. Bir de bazı ürünler var alınmış diyet olarak önerilen basmati pirinç gibi. Pahalı olan bu ürünü acaba insanlar evlerinde yiyebiliyorlar mı? Maş fasulyesi var. Seçime 4 gün kala kilolarca bu ürünler alınmış. Bu gıdalar teslim edildi mi edilmedi mi henüz bilemiyoruz, araştırmaya devam ediyoruz” dedi.   

ÜSTÜNDEN ÇATALCA HALKI GEÇMİŞTİR

Burak Tan, Çatalca'daki etkinliklerde sürekli kullanılan turkuaz halının başka başka etkinlikler için defalarca serilip her seferinde faturalandırıldığını dile getirdi. Halı, Ramazan çadırında 195 bin lira, yaşlı bakım evi açılışına 75 bin lira, Kadınlar Günü etkinliğinde de yine 75 bin lira ve mahallelerdeki esnaf açılışlarında 135 bin lira. Toplamda Çatalca halkından çıkan para 480 bin lira. Sadece halı ser mi bu diyen Başkan Erhan Güzel, bu duruma espriyle cevap vererek, "Üstünden Çatalca halkı geçmiştir, bir şey değil" dedi.

DOĞRU BİLGİLENDİRME YAPMIYORSUNUZ

AK Parti Belediye Meclisi Grubu adına söz alan Ahmet Rasim Yücel ve Süheyla Topçu, borçların doğru şekilde paylaşılmadığını söyleyerek, “Meclis üyelerimizin sunduğu rakamlarla resmi kayıtlar arasında ciddi farklar var. Bu durum, belediyenin mali durumunun net olarak ortaya konulmadığını gösteriyor” diyerek doğru bilgilendirme yapılmadığını iddia ettiler. 

BORÇ 691 MİLYONDUR

AK Parti Meclis Üyesi Süheyla Topçu, belediyenin borcunu neredeyse iki katına çıkardıklarını ve kendi yaptıkları borçları listeye eklediklerini ifade etti. Topçu, belediyenin toplam borcunun 31 Mart itibariyle 691 milyon olduğunu, bunun açıklanan miktardan 400 milyon fazla olduğunu belirtti. Bu nedenle tüm muhasebe kayıtlarının birlikte incelenmesi ve geçici bir araştırma komisyonunun kurulması yönünde önerge verdi. Ancak Meclis'te yapılan oylamada bu talep oy çokluğu ile reddedildi.

BEN UYKU UYUYAMIYORUM

AK Partililerin konuşmasının ardından açıklama yapan Erhan Güzel, 2009 yılında belediyeyi 86 milyon borçla devrettiklerini belirterek, “Keşke borç sizin dediğiniz kadar olsa. Ben de geceleri rahat uyuyabilsem. Ben bu borç nedeniyle rahat uyku uyuyamıyorum” dedi. Güzel, “Tartıştığımız konu şu; 86 milyon borçla belediyeyi size devrettik. Bu borcu artıra artıra açıkladığım rakama getirdiniz” ifadelerini kullandı. AK Parti'nin komisyon talebini de değerlendiren Güzel, “Zaten yılsonunda denetim komisyonu kurulacak. Bu komisyonda sizin de üyeniz olacak” açıklamasını yaptı.
 

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR