FedEx kargo şirketine ait FX6238 uçuş sayılı Boeing 767 tipi kargo uçağı, İstanbul Havalimanı'nda gövdesinin üzerine iniş yaptı. Uçağın Paris-İstanbul seferini gerçekleştirdiği ancak iniş takımlarının açılmadığı belirtildi.

İstanbul'a Atatürk portresi bırakıldı, vatandaşların tepkisi göz doldurdu İstanbul'a Atatürk portresi bırakıldı, vatandaşların tepkisi göz doldurdu

İstanbul Havalimanı'nda kargo uçağının iniş takımları açılmadı, gövdesinin  üzerine indi

FedEx, ABD'nin Tennessee eyaletinde merkezli olarak faaliyet göstermekte olup, 2023 itibarıyla filo ve taşıdığı binlerce ton yük bakımından dünyanın en büyük havayolu kargo şirketi konumuna ulaşmıştır. Şirket, altı kıtada 220'den fazla ülkede 375'ten fazla destinasyona hizmet vermektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bugün FX6238 Fransa/İstanbul kargo seferini gerçekleştiren Fedex Havayolları'na ait N110FE tescilli Boeing 763 tipi hava aracı, saat 07:55'te (yerel saatle) İstanbul Havalimanı ATC ünitesine hidrolik arızası nedeniyle ön iniş takımının açılmadığını bildirdi. 08:17'de lokal saatle kapalı olan ön iniş takımıyla 16R pistine iniş yaptı ve pistte kaldı. Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş ve pist not edilmiştir. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır. Uzmanlar tarafından araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olaya ilişkin bilgileri paylaştı. Uraloğlu, "Paris’ten İstanbul Havalimanı'mıza sefer yapan Boeing-767 tipi kargo uçağı ön iniş takımlarının açılmaması sonucu pistimize iniş yapmıştır. Pilotun ön iniş takımının açılmadığı ile ilgili bilgi vermesi üzerine hemen kuleden kendisiyle irtibata geçilmiştir. Havalimanı görevlilerimiz, uçağın ön iniş takımının açılmadığını teyit ettikten sonra gerekli yangın söndürme, acil müdahale ve sağlık ekiplerimizi hazır bulundurarak söz konusu uçağın havalimanımıza inmesini sağlamıştır. Görevli arkadaşlarımızın başarılı yönlendirmeleriyle uçak gövdesi üzerine sorunsuz bir iniş gerçekleştirmiştir. İki pilotun tahliyesinden sonra sağlık durumları kontrol edilmiş; herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Olayın meydana geldiği İstanbul Havalimanı 16R pisti geçici olarak saat 15.00'e kadar uçuşa kapatılmıştır. Sürece ilişkin gerekli teknik incelemelerimiz de devam etmektedir. İvedi olarak olaya müdahale eden tüm ekiplerimizi kutluyor; herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

Vali Gül: Uçuşlar devam ediyor

İstanbul Valisi Davut Gül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Biliyorsunuz İstanbul Havalimanı, dünyanın en kapsamlı, en nitelikli havalimanlarından bir tanesi. Dolayısıyla da herhangi bir pistte olan aksaklık, uçuşları etkilemiyor. Uçuşlar devam ediyor. Burada da ön tekerlerinde çıkan arızadan dolayı inişinde bir problem oldu. Herhangi bir can ve mal kaybı yok. Dolayısıyla da çok şükür korkulacak bir durum yok" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ