Kenya'da geçen ay Genelkurmay Başkanı ve birçok önemli ismin hayatına mal olan bir helikopter kazası yaşanmıştı. Birçok yeni atama yapılırken bir isim çok dikkat çekti. Fatuma Gaiti Ahmed, ülkenin ilk kadın Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Fatuma, kariyeri boyunca birçok cinsiyet engelini yıkmıştı.

Erkeklerin hakim olduğu askeri birimlerde tuğgeneral ve tümgeneral rütbelerine ulaşan ilk kadın da oydu. Fatuma Gaiti Ahmed'in askeri kariyeri 1983'te başladı. O tarihte Kadın Hizmet Birliği'ne katıldı.

BENİ VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR

1999'da birliğin dağıtılması sonrasında kadınlar, ana askerlik hizmetlerine geçiş yaptı. 2018'de Tümgeneralliğe kadar yükseldi. O tarihte ülkedeki kadınlar için rol model olarak gösterilmişti. Amcası da bir asker olan Fatuma, hep onu örnek aldı. Kendisini iyi bir asker yapabilmek için birçok zorluğa katlandı.

Rusya Harkov’u vurdu: 3 ölü Rusya Harkov’u vurdu: 3 ölü

2018'de Citizen TV'ye konuşan Fatuma Gaiti Ahmed, "Bazı aile üyeleri, bunun kadınlara uygun bir meslek olmadığını söyleyerek beni vazgeçirmeye çalıştı. Ama hayatımda bir fark yaratmakta kararlıydım" demişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ