Binlerce kişi, baharın habercisi Hıdırellez'i kutlamak için bir araya geldi. Roman vatandaşların yanı sıra birçok vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği Hıdrellez şenliklerinde geleneksel olarak yakılan ateşin üstünden atlanıldı. Canlı müzik eşliğinde dans eden vatandaşlar, renkli görüntüler oluşturdu. Konserler ve yarışmalar düzenlendi.

EDİRNE’YE AKIN ETTİLER

Edirne’de düzenlenen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, Türkiye'nin dört bir yanından gelen misafirlerle büyük bir coşku içinde kutlandı. Baharın gelişini kutlamak ve Hıdırellez’i yaşamak isteyenler özellikle Edirne'ye akın etti. Renkli kıyafetler ve geleneksel kostümler giyen vatandaşlar, bu özel günde Edirne'nin sokaklarını doldurdu.

BOLCA NİNE’DE DUALAR EDİLDİ

Hıdrellez geleneğinin yaşatıldığı en önemli noktalardan biri olan Babaeski'deki Bolca Nine Türbesi, ziyaretçi akınına uğradı. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, bereket ve dilek için dualar etti. 

BOLCA NİNE KİMDİR?

İşte Jurgen Klopp'un erken emekliliğin tadını çıkaracağı malikane! İşte Jurgen Klopp'un erken emekliliğin tadını çıkaracağı malikane!

Bolca Nine hakkında anlatılan rivayete göre, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet, Edirne’ye giderken askerleriyle birlikte Bolca Nine’nin yaşadığı köyde mola verir. Bu sırada yaşlı kadın, küçük kazanında hazırladığı yemekle askerleri beslemeyi başarır. Askerler yemeğin yetmeyeceğini düşündüğünde, Bolca Nine onlara "Yiyin çocuklarım, bol bol yiyin," der ve yemek tüm askerlere yeter. Olay Fatih Sultan Mehmet'e anlatıldığında, padişah yaşlı kadının elini öperek "Artık senin adın Bolca Nine olsun" der. O zamandan bu yana, kadının adı Bolca Nine olarak anılır ve Hıdırellez şenliklerinde bereket ve dileklerin sembolü olarak ziyaret edilir.

HIZIR VE İLYAS PEYGAMBERİN YERYÜZÜNDE BULUŞMASI

Hıdırellez şenliği, her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanan geleneksel bir bahar bayramıdır. Bu kutlama Türkiye başta olmak üzere Balkanlar, Orta Asya ve bazı Orta Doğu ülkelerinde geniş çapta kutlanır. Hıdırellez, İslam kültüründe Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilir ve baharın başlangıcını simgeler. Hıdırellez aynı zamanda bir kültürel miras niteliğini taşıyor. 2017 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edildi.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR