Geceleri dışarıda vakit geçirmek, hareket etme veya temiz hava alma bakımından önemli olabilir. Ancak yeni bir araştırmaya göre; büyük şehir yaşamının iki standart özelliği olan hava kirliliği ve yapay ışığa maruz kalma, felç riskinizi yüzde 40 civarında artırabilir.

Araştırma, Amerikan Kalp Derneği (AHA) dergisi Stroke'da yayınlandı. Sonuçlar; sürekli olarak parlak, yapay ışığa maruz kalmanın, kişinin beyne giden kan akışını etkileyen bir duruma yakalanma olasılığını %43 oranında artırabileceğini gösteriyor.

IŞIKLARI KOMPLE KAPATIN

Elektronik sigara felaketi! Gencin idrarını siyaha çevirdi Elektronik sigara felaketi! Gencin idrarını siyaha çevirdi

Çalışma ayrıca yapay ışığa maruz kalmanın uyku kalitesini azaltabileceğini ve felç riskini artırabileceğini de bildirdi. Doktor Mustali Dohadwala, "Geceleri dış mekan aydınlatması veya yapay ışık gibi çevresel faktörler, günlük yaşamlarımızda önemli bir rol oynuyor. Hava kirliliğinin yanı sıra sokak lambaları, gittiğiniz mekanlardaki aydınlatmalar veya evinizdeki bazı ışık kaynakları, uzun vadede ciddi sorun oluşturabilir" dedi.

Araştırmacılar, geceleri kronik olarak parlak ışığa maruz kalmanın, vücudun uykuyu teşvik eden hormon üretimini baskılayabildiğini belirtti. Bu sebeple geceleri televizyon ve cep telefonlarınızı kapatmanız öneriliyor. Aynı zamanda ışıklar açıkken uyumamanız tavsiye ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ