Covid 19 aşılarının yan etkilerine ilişkin çeşitli çalışmalar yapılsa da hiçbir şirket, kalp kası iltihabı, kanda pıhtılaşma gibi ölümcül yan etkileri olabileceğini kabul etmedi. Pandemi döneminde aşı üreten şirketlerden biri olan AstraZeneca, toplu dava ile karşı karşıya kaldı. Aşı sonrası atan kan pıhtısı nedeniyle çalışamaz hale gelen ve kalıcı beyin hasarıyla karşı karşıya kalan mağdurlardan biri de iki çocuk babası Jamie Scott'tı. 

Baby Reindeer'ın gerçek 'Martha'sı komedyen Janey Godley'e de mesaj atmış! Baby Reindeer'ın gerçek 'Martha'sı komedyen Janey Godley'e de mesaj atmış!

Davanın başında yan etkileri reddeden AstaZeneca, uzun hukuk mücadelesi sonunda aşının TTS'ye (Trombositopeni Sendromlu Tromboz) yani pıhtı atmasına neden olabileceğini belirtti.  İlaç firmasının, belirli yasal vakalarda aşının ciddi hastalık ve ölüm nedeni olduğunu kabul etmesi durumunda ödeme yapılmasına yol açabilecek. AstraZeneca hakkında şu ana kadar 51 dava açıldı; mağdurlar ve yakınları, değeri 100 milyon pounda kadar olduğu tahmin edilen tazminatlar talep ediyor.

TIP DÜNYASI KABUL EDİYOR

Scott'ın eşi Kate Scott, yaptığı açıklamada, "Tıp dünyası uzun süredir bu durumun aşıdan kaynaklandığını kabul ediyordu. Jamie'nin durumunun iğneden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorgulayan yalnızca AstraZeneca oldu. Bu kabulün gelmesi üç yıl sürdü. Bu bir ilerleme, ancak onlardan ve hükümetten daha fazlasını görmek istiyoruz. İşlerin daha hızlı ilerlemesinin zamanı geldi. Umarım onların kabulü, bunu daha sonra değil, daha erken çözebileceğimiz anlamına gelir. Ailemiz ve etkilenen diğer aileler için bir özüre ve adil tazminata ihtiyacımız var. Gerçek bizim tarafımızdadır ve vazgeçmeyeceğiz." dedi

Kaynak: HABER MERKEZİ