Yarım yüzyıl önce komşu Afganistan'dan kaçan bir anne-babanın çocuğu olarak Pakistan'da doğup büyüyen 18 yaşındaki genç; parasını, telefonunu ve motosikletini alıp onu sınır dışı merkezine bırakan bir polisle karşılaştı. Korkmuş ve şaşkın bir halde, üstünde sadece kıyafetleriyle daha önce hiç gitmediği Afganistan'a geri gönderilmeden önce orada üç gün geçirdi. Bu genç, Pakistan'ı kendilerine ev edinen en az 1.7 milyon Afgan'dan biri... Ancak yasal izin olmadan orada yaşıyorlar ve şimdi Pakistan'ın göçmenlere yönelik sert baskıların hedefi oluyorlar.

FILE - Afghan families onboard a truck head toward a border crossing point in Torkham, Pakistan, Tuesday, Oct. 31, 2023. For more than 1 million Afghans who fled war and poverty to Pakistan, these are uncertain times. Since Pakistan announced a crackdown on migrants last year, some 600,000 have been deported and at least a million remain in Pakistan in hiding. They've retreated from public view, abandoning their jobs and rarely leaving their neighborhoods out of fear they could be next. It's harder for them to earn money, rent accommodation, buy food or get medical help because they run the risk of getting caught by police or being reported to authorities by Pakistanis.(AP Photo/Muhammad Sajjad, File)

HAYATTA KALMALARI ZOR

Baskıların başladığı geçen Ekim ayından bu yana yaklaşık 600.000 Afgan evlerine döndü. Bu da en az bir milyon kişinin Pakistan'da saklandığı anlamına geliyor. Göz önünden çekildiler ve işlerini bıraktılar. Polis tarafından yakalanma veya Pakistanlılar tarafından yetkililere ihbar edilme riskiyle karşı karşıyalar.

An 18-year-old Afghan boy, who asked not to use his name and not to show his face fearing his identity could lead to his capture again, pose for photograph behind a window during an interview with The Associated Press, in Karachi, Pakistan, Friday, Jan. 26, 2024. Born and raised in Pakistan to parents who fled neighboring Afghanistan half a century ago, an 18-year-old found himself at the mercy of police in Karachi who took his cash, phone and motorbike, and sent him to a deportation center. (AP Photo/Fareed Khan)

Papa Francesco'ya film teklifi: Yırtık Rahibe'de rol alacak mı? Papa Francesco'ya film teklifi: Yırtık Rahibe'de rol alacak mı?

Bu sebeple para kazanmaları, kalacak yer bulmaları, yiyecek veya tıbbi yardım almaları daha zor. AP'ye isminin açıklanmaması ve suratının gösterilmemesi şartıyla konuşan genç, Afganistan'dan ağabeyinin tuttuğu insan kaçakçıları sayesinde tekrar Pakistan'a döndü. Şimdi ise tekrar yakalanıp sınır dışı edilmekten korkuyor.

Muhabir: SERKAN BAYAR