65 açık pozisyona başvuran ve bir mülakata giremeyen kadın bir müzisyen, az bilinen özgeçmiş hilesi ile teknoloji sistemlerini atlatarak üç yarı zamanlı pozisyona ulaştı. O kadın yaşadıklarını ve yaptığı hileyi sosyal medya hesabından paylaştı.

Petyn isimli sosyal medya kullanıcısı şu ifadelere yer verdi:

"Birkaç hafta önce çok korkmuştum. Muhtemelen 65 işe başvurdum ve hiçbir yanıt alamadım,” diyen Petyn, paylaşmadan önce müzik kariyerine odaklanırken iş bulamazsa eşyalarını satıp taşınmak zorunda kalacağından endişelendiğini söyledi.

İstanbul'a Atatürk portresi bırakıldı, vatandaşların tepkisi göz doldurdu İstanbul'a Atatürk portresi bırakıldı, vatandaşların tepkisi göz doldurdu

Şans eseri Petyn'in arkadaşlarından biri, "solda ve sağda" iş görüşmelerini güvence altına almak için "inanılmaz derecede bir hile" paylaştı.

YAPAY ZEKADAN KAÇININ

"Sanırım aslında Philip K. Dick'in romanından fırlamış bir distopyada yaşadığımız için yapay zeka çoğumuzun iş bulamamasına neden oluyor, üstelik ekonomik durgunlukta da kısmen yapay zeka suçlu."

Sosyal medya kullanıcısı, birçok şirketin İK'nın başvuruları insan gözüne ulaşmadan önce sınıflandırmasına yardımcı olmak için yapay zekayı kullandığını ve işin gerekliliklerine uymayanları reddettiğini açıkladı.

Petyn, 25 Nisan'da 1,2 milyondan fazla izlenen videosunda, "Sorun şu ki, eğer özgeçmişi okuyamıyorsa ve format yapay zeka dostu değilse, yapay zeka sizin uygun olmadığınızı söyleyecektir" dedi.

"Kusursuz" olduğunu iddia ettiği hilenin yapay zeka dostu olduğunu açıkladı.

Sinir bozucu AI botlarını çözmek için adayların çevrimiçi listeye gitmeleri ve kopyalayıp özgeçmişlerine yapıştırmadan önce "iş tanımının tamamını vurgulamaları" gerekir.

Daha sonra bu hile, kullanıcıların mürekkebi beyaza çevirmeden önce yazı tipi boyutunu mümkün olduğu kadar küçük yapmalarını gerektiriyor, böylece insan gözüyle görülemiyor, ancak yapay zeka gizli metni tanıyabiliyor.

Yapay zeka sistemi, tespit etmeye programlandığı her anahtar kelimeyi okumayı ve başvuranların özgeçmişlerinin işe alım sürecinde bir sonraki adıma gönderilmesine olanak sağlamayı amaçlamaktadır.

Hile, insanların daha fazla iş görüşmesi yapmasına yardımcı olmanın harika bir yolu olsa da, aynı zamanda daha fazla iş yapılması gerektiği anlamına da geliyor.

Petyn, "Bu, başvurduğunuz ve son derece berbat olan her iş için özgeçmişinizi kimin değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor" dedi. “Ama neyin daha berbat olduğunu biliyorsun, iş bulamamaktan dolayı paniğe kapılmak.”

Müzisyen, hileyi kullanıp "hızlı yanıt" ile başvuruyu gönderdikten sonra daha fazla röportaj almakla kalmayıp aynı zamanda özgeçmişini şirkete e-postayla gönderip kısaca kendini tanıttığını da paylaştı.

KULLANICILARIN YORUMU

"Dediğim gibi, yaklaşık 65 işe başvurdum ve hiçbir yanıt alamadım ve bu hileyi yapmaya başladım ve işe yaradı."

Hilein iş bulma konusunda işe yaradığını söyleyen tek başvuru sahibi Petyn değil.

“Bir yılda 1 binin üzerinde işe başvurdum ve dört kişiden yanıt aldım. Bunu yaptım ve beş ay önce bir gün sonra tekrar duydum. İşe yarıyor," diye iddia etti bir yorumcu.

Diğerleri ise “bize öğretilen tüm süslü biçimlendirmelerden” kurtulmamız ve onu temel metin ve madde işaretleri olarak değiştirmemiz gerektiğine dikkat çekti.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL